Monday, January 21, 2008

KERAJAAN TIDAK BOLEH DISALAHKAN?

SAYA adalah penonton regular FORUM PERDANA malam Jumaat TV1. Yang terbaru ketika berforum di Kangar, saya tidak setuju dengan Prof. Yusuf Hussein, bekas Mufti Wilayah Persekutuan yang tidak mahu orang menyalahkan kerajaan.
Saya beriman dengan ajaran kerajaan yang diistilahkan sebagai ulil amri hendaklah dipatuhi.
Tetapi kepatuhan kepada ulil amri itu tidak mutlak. Kepatuhan yang mutlak ialah kepada Allah dan RasulNya. Kepatuhan kepada ulil amri sepanjang ia patuh kepada Allah dan RasulNya.
Saya bukan menganjurkan kerajaan yang tidak patuh kepada Allah dan Rasul hendaklah diperangi. Tetapi saya hendak mengatakan kerajaan boleh ditegur dan boleh disalahkan jika diyakini dasar dan tindakannya tidak betul.
Sayidina Abu Bakar Siddiq ketika menerima perlantikan sebagai khalifah menuntut kepatuhan umat selagi dirinya berada pada jalan Allah dan Rasul. Tetapi jika beliau tidak mengikut jalan itu, maka beliau minta dibetulkan.
Khalifah Umar al-Khatab membuat permintaan yang dari umat ketika menerima perlantikannya. Lalu bangun seorang pemuda menghunus pedang sambil mengingatkan Amir Mukminin, pedangnya akan singgah ke lehernya jika beliau menyeleweng. Sayidina Umar bersyukur kerana ada umat Islam yang sedia menegurnya.
Sabda Rasulullah SAW bermaksud, setiap orang adalah penggembala atau pemimpin. Dia akan ditanya tentang penggembalaannya atau pimpinannya.
Allah akan bertanya pemimpin apa yang dibuatnya tentang pimpinannya. Bukan Allah saja yang akan bertanya kepadanya, tetapi setiap orang yang terasa dirinya dizalimi dan tidak mendapat layanan adil dari pemimpinnya berhak bertanya.
Rasulullah SAW adalah pimpinan contoh. Tiada yang bersalahan dalam pimpinannya, tetapi bermacam-macam kerenah Beduwi ditujukan kepadanya. Semua yang dihadapinya itu dilayan mengikut kesesuaian.
Sepanjang sejarah manusia, para nabi minta umatnya taat kepada Allah dan setia arahannya. Tetapi tidak pula nabi-nabi itu melarang umatnya bertanya dan memberikan pandangan. Apabila ada yang tidak patut dan pandangan kaum musyrikin yang tidak betul, maka nabi-nabi itu pergi kepada mereka membuat penjelasan.
Yang tidak mahu ditegur dan melarang rakyat membuat komen tentang perjalanan raja dan pemerintahan ialah Namrud, Firaun, dan orang-orang yang zalim sepertinya.
Forum Perdana RTM di Perlis itu adalah tentang angkara lidah dan bahaya fitnah. Mungkin forum tajaan kerajaan Shahidan Kassim itu gerangan adanya gara-gara lidah tak bertulang Dato Radzi Sheikh Ahmad, Setiausaha Agung UMNO mahu Menteri Besar Perlis ditukar.
Profesor dan bekas Mufti Wilayah itu telah membuat huraian tentang tidak baiknya fitnah dan betapa wajarnya menjaga lidah. Tetapi kesimpunannya dia suka sangat orang menyalahkan kerajaan yang ada hari ini. Baginya semua orang mesti menayalah diri sendiri tentang apa yang berlaku. Maksudnya tentang kepincanngan dan kelamahan yang dihadapi oleh masyarakat dan negara.
Secara umum dia menolak peranan pembangkang dan peranan kritikan dalam media massa, menolak kebebasan bersuara dan menyatakan pandangan. Semua ini dijamin dalam Islam dan demokrasi.
Dalam dunia memang ada yang membangkang melulu, menentang kerajaan melulu, mengecam orang itu dan orang ini dengan melulu. Tetapi semua kelemahan itu tidak menjadi hujah untuk menafikan keperluan bangkangan, kritisma, kebebasan menyatakan pandangan, membantah dan menegur.
Tidak ada yang manusia dapat harapkan raja bermata di hati dan pemerintah yang zalim dan diktator. Tetapi orang bergelar profesor dan bertaraf mufti bukan dari jenis seperti itu.
Profesor yang menyokong kerajaan boleh memberikan membela kerajaan dan programnya yang dikatakan baik dengan hujah akadamik yang kuat. Memang dari dulu ada kerajaan yang baik dan adil. Maka kerja profesorlah untuk membetulkan apa yang dirasakan salah oleh setengah orang.
Tetapi profesor kerana bersetuju akan ada pula profesor yang lain mengujah yang dikataannya betul itu. Macam mana pun profesor yang ssetuju dengan kerajaan itu tidaklah wajar melarang teguran kepada kerajaan. Bukan begitu cara profesor.
Profesor mesti mengelak menjadi seorang ahli propaganda. Bukanlah sifat profesor menjadi propagandis.
Demikian juga mufti. Mufti mesti berkata betul. Islam tidak melarang menegur dan menyatakan zalim kepada yang zalim. Dalam Islam dalam keadaan sudah seratus peratus betul, masih diperlukan teguran. Imam-imam muktabar tidak menggalakkan ulama bekerja dengan kerajaan.
Justeru itu ada ulama ssedia dipenjara dari menerima tawaran bekerja dengan raja atau khalifah. Akan sukar bagi ulama untuk menyatakan yang benar itu benar.
Yang menaikkan harga minyak ialah kerajaan. Yang menaikkan harga ia peniaga dan disetujui oleh kerajaan. Yang mengadakan tol dan menaikkan tol adalah kerajaan. Yang memberi lesen kepada TV boleh menyiarkan itu dan ini adalah kerajaan.
Bagaimana rakyat boleh menyalahkan dirinya atas kepincangan itu? Maka apakah kejadian itu dibiarkan saja? Apakah tidak boleh kerajaan disalahkan dalam perkara seperti itu sebagai contoh?
Luncai yang dikatakan lucu itu pun tetap mengatakan kepala raja yang botak itu botak. Masakan profesor dan mufti tidak setuju botak kepala raja itu botak.
Esoknya TV Aljazeera menyiarkan perbicangan isu Suharto. Dr. Emil Salim, bekas menteri Suharto mempertahankan kebaikan pentadbiran Suharta tetapi tidak menyatakan kelemahannya. Emil Salim menyalah orang-orang yang tahu menyalahkan Suharto saja.
Seorang penel bangga dengan yang baik da ri Suharto tetapi baginya yang buruk itu banyak. Dia bertanya Pak Emil apakah tidak patut Suharto diadili atas keburukannya. Emil tidak berani mengatakan Suharto tidak boleh diadili.
Adililah bagi menentukan yang baik itu baik dan yang buruk itu buruk walaupun Emil tidak mahu menyebut kebrukan Suharto.

No comments:

Post a Comment