Sunday, January 27, 2008

SUHARTO BERJASA BESAR PADA MALAYSA

KETIKA rencana ini ditulis bekas Presiden Suharto belum lagi meninggal dunia tetapi keadaannya dalam nazak yang amat tenat. Berita liang pusaranya di makam keluarganya sudah digali. Ketika rencana ini tersiar mungkin dia sudah berakhir.

Setiap kali berita mengenainya termasuk tantang keuzurannya, CNN dan BBC membangsakannya sebagai seorang diktator Indonesia.

Presiden Indonesia yang kedua yang menggulingkan Presiden Sukarno dan yang memerintah Indonesia selama 32 tahun sebenarnya adalah seorang yang sangat disukai oleh Amerika, tetapi setelah dia menutup ruang bagi penggiliran pada orang Kristian untuk menjadi Presiden pula, maka dia tidak menarik selera dunia barat lagi.

Sebahagian warga Indonesia tidak dapat memaafkannya hatta di saat nazaknya Indonesia yang sangat demokrasi itu berdepan dengan tunjuk perasaan kerana tidak menyegerakan tindakan mengadili dulu.

Apa pun tindakannya terhadap bangsa Indonesia selama pemerintahannya dan apa pun yang dirasakan oleh setengah rakyatnya terhadapnya adalah masalahnya dengan rakyatnya. Hak rakyat Indonesia untuk menentukannya.

Tetapi Suharto adalah seorang yang penting dan sangat berjasa kepada Malaysia.

Indonesia memberikan sokongan besar menggalak dan menyokong kemerdekaan Tanah Melayu. Kemerdekaan Tanah Melayu itu ikut ditirupkan oleh pejuang-pejuang kemerdekaan Indinesia sejak ia menuntut kemerdekaannya. Tetapi hubungan diplomatik antara Indonesia dan Tanah Melayu tidak sepanas yang diharapkan.

Presiden Sukarno yang suka keluar negeri tidak pernah menjijakkan kakinya ke Tanah Melayu sejak ia merdeka. Dan Tanah Melayu bertukar menjadi musuh Indonesia apabila timbul cadangan Tunku Abdul Rahman Putera, Perdana Menteri Tanah Melayu untuk membentuk Malaysa bagi mencantumkan Sabah, Sarawak, Brunai, Singapura dan Tanah Melayu sebagai sebuah negara merdeka.

Sukarno menentang percantuman itu, dan kerana Tanah Melayu hendak meneruskan juga rancangannya, maka Indonesia melancarkan dasar konfrantasi terhadap Malaysia dan apabila Malaysia dibentuk juga pada 16 September, 1963, maka Sukarno melancarkan apa yang dipanggil ganyang Malaysia.

Konfrantasi adalah dasar pemusuhan Indonesia terhadap pembentukan Malaysia dan ganyang pula adalah dasar peperangan bagi menghancurkan Malaysia.

Walaupun ada orang di Indonesia yang tidak suka dengan dasar konfrantasi dan ganyang itu, tetapi ia sudah jadi dasar nasional Indonesia, maka tiada nampak yang terkcuali dalam memenci Malaysia. Samalah seperti adanya orang Tanah Melayu yang tidak suka dengan projek Malaysia itu tidak nampak yang terkecuali membenci Sukarno dan Indonesia ketika itu.

Sukarno adalah wira orang Melayu sejak dia menjadi Presiden Indonesia dan gambarnya tersangkut dalam semua rumah orang Tanah Melayu. Tetapi sejak berlaku konfrantasi, semua orang Melayu menurunkan gambar Sukarno dari rumah masing-masing.

Warga Indonesia di Tanah Melayu masa itu takut untuk mengaku Indonesia dan menyorokkan orang Indonesia di rumah masing-masing cukup sulit, sama sulitnya dengan orang Pakistan yang menyorokkan Taliban dan menyimpan gambar Ben Laden sekarang.

Malaysia bukan saja diancam Indonesia, Filipina di bawah Presiden Macapagal (ayah Arroyo) dan Pakistan yang menteri luar adalah Zulfiqar Ali Bhutto (ayah Benazir) tidak mengiktiraf pembentukan Malaysia, malah kebanyakan negara dunia ketiga tidak tertarik dengan Malaysia.

Sidang kemuncak Afro-Asia kedua dalam tahun 1965 yang dijadualkan di Aljeria, Malaysia bukan saja tidak dijemput malah dihalang menyertainya.Tetapi sidang itu dibatalkan di saat terakhir sedang sidang peringkat pegawai sudah pun berjalan. Ia dibatalkan kerana berlaku rampasan kuasa terhadap Presiden Ahmed Ben Bella, Presiden Aljeria pada masa itu.

Malaysia dan rakyatnya adalah diancam dan diambang perang ketika itu. Tentera Inonesia sudah pun menyusup dan didaratkan di daerah Labis dan Segamat di Johor. Yang menyurup itu semua dapat dikepung dan ditangkap.

Mereka belum datang ramai. Jeneral Suharto diberi perintah melaksanakan dasar ganyang Malaysia. Tetapi dia tidak terburu-buru mejalan perintah itu. Tentera yang menyusup di Labis terbukti tidak disambut oleh masyarakat tempatan.

Kiranya Jeneral Suharto pasukan ganyangnya, bukan saja ia menjadikan peperangan terbuka, tenteranya yang dikirim itu nescaya tidak akan pulang. Armada British yang berlabuh di Laut China Selatan yang lengkap dengan senjata nuklear akan menyerng Jakarta dan semua kawasan strategi di Indoneia.

Perang besar tidak tercetus kerana Jeneral Suharto tidak menggerakkan tenteranya.

Kemudian berlaku GESTAPU – Gerakan 30 September 1965. Gestapu menghorbankan tujuh panglima tentera. Jeneral Haris Nasution, Menteri Pertahanan Indonesia terlepas dan Jeneral Suharto tidak termasuk dalam korban. Ia satu rampas kuasa komunis.

Esoknya Jeneral Suharto mematahkan Gestapu pimpinang Kolonel Untung dan Suharto muncul sebagai orang kuat tentera yang baru. Presiden Sukarno diselamatkan dari kumpulan Gestapu atau G30S. Gerakan dipercayai dipatahkan kerana Jeneral Harris Nasution terselamat. Dia memerintahkan Suharto bertindan balas.

Presiden Sukarno tidak mengira Gestapu menderhakainya. Padanya Gestapu adalah untuk menyelamatkannya dari pakatan Majlis Jeneral yang terdiri dari panglima yang dibunuh oleh Gestapu. Nasution adalah pimpinan Majlis Jeneral itu.

Sukarno menggugurkan Nasution dari kedudukannya dan menyerahkan kuasa untuk menjaga keselamatan Presiden kepada Suharto dan ini menjadikan Suharto orang yang lebih berkuasa dari Sukarno dan sekali gus permulaan kepada hilangnya kuasa Sukarno.

Rakyat Indonesia yang terbelenggu dengan pengaruh komunis yang mengelilingi Sukarno bangun melancarkan tindakan antikomunis menbelih sekitar setengah juta orang yang dipercayai anasir komunis.

Suharto memberi laluan kepada menteri luarnya Adam Malik membuat kerja diplomatik membaiki hubungan dengan Malaysia. Dia mengirim kunjungan pimpinan tentera sehari ke Malaysia dalam usaha memadamkan haba konfrantasi.

Membicarakan menteri yang memberi laluan kepada pengaruh komunis seperti Dr. Subandrio dan Jeneral Omar Dani dan lain-lain dibincarakan.

Dalam masa Sukarno masih menjadi Presiden yang tidak berkuasa, Suharto bersetuju dengan pertemuan Adam Malik dan Tun Razak, Timbalan Perdana Menteri menanda tangani perjanjian damai di Bangkok yang menamatkan sejarah konfrantasi terhadap Malaysia.

Ia diikuti oleh kunjungan mengejut sehari Tun Razak ke Jakarta dan sempat menemui Sukarno. Esoknya Adam Malik pula datang ke Kuala Lumpur bertemu buat pertama kali dengan Tunku sebelum solat Jumaat di Masjid Negara.

Adapun Sukarno yang dalam kemuncak kekuasaannya tiba-tiba berhadapan dengan tunjuk perasaan besar-besaran beberapa hari. Orang tidak bergerak dari tempat tunjuk perasaan menjadikan kota raya itu kaku. Ia adalah ditujukan kepada Sukarno yang dikira ketua order lama. Tiada cara Sukarno dalam diselamatkan, melain dengan menyerahkan kuasa kepada Suharto untuk menjadi keselamatan Presiden.

Dengan kuasa itu Sukarno hilang kuasa dan Suharto mengukuhkan kuasanya. Hingga tiba suatu ketika Sukarno dilucutkan sebagai Presiden Indonesia dan digantikan oleh Jeneral Suharto.

Di bawah Suharto Indonesia menjadi sebuah negara antikomunis sama dengan yang dimahukan oleh Tunku Abdul Rahman untuk Malaysia yang dimerdekakannya dari British.

Suharto dalam waktu yang singkat menjadikan Indonesia jiran Malaysia yang paling akrab. Setiap enam bulan Tun Razak yang kemudiannya menjadi Perdana Menteri bertemu dengan Presiden Suharto. Sekali di Malaysia dan sekali lagi di Indonesia di kota-kota yang berlainan.

Pertemu itu ke peringat awal pentadbiran Dr. Mahathir.

Suharto bukan sekadar memberi laluan kepada hubungan yang akrab dengan Malaysia tetapi memberi laluan juga kepada Indonesia menjalin hubungan seranau dengan negara-negara Asia Tengganu.

Sebelumnya Tunku membentuk pakaian ekonomi serantau Asia Tenggara yang hanyak disertai oleh Thailand, Filipina dan Tanah Melayu yang dikenali dengan ASA. Tetapi setelah konfantasi tamat dan Sinpugara terpisahlah pula dari Malaysia tahun 1965, Indonesia bersetuju menyertai pakaian serantau yang asasnya ada ASA. Ia dibesarkan menjadi ASEAN dengan menambah Indonesia dan Singapura sebagai anggota baru.

Dari ASEAN lima itulah kemudiannya menjadi ASEAN sepuluh apabila disertai oleh Brunei Darussalam, Laos, Kampuchea, Vietnam dan Myanmar.

Bagi Malaysia peranan yang dimainkan oleh Suharto itu sangat besar ertinya bagi Malaysia kerana ia dapat menjadi regu penting Malaysia dalam mengukuhkan kestabilan Asia Tenggara yang Malaysia turun mendapat manfaat.

Dia mungkin ada cacatnya pada bangsa Indonesia, tetapi sumbangan positifnya kepada Malaysia amat besar.

Apa pun dia dihormati oleh Lee Kuan Yew. Ketika usaha menamatkan konfrantasni terdapat dua perisik Indonesia ditrangkap di Singapura. Suharto minta keduanya diampunkan. Tetapi Lee tegas mengenakan hukuma mati. Ketika Lee hendak mengunjungi Jakarta, Suharto mensyarat Lee tafakur di pusara dua persik itu. Lee membatalkan kunjungan. Akhir Lee ke Jakarta juga dan terpaksa tafakur di pusara perisik yang dihukum mati di Singapura itu. Selepas Suharto hilang kuasa, bila Lee ke Jakarta, dia tepat singgah menemui Suharto.

No comments:

Post a Comment